Wycieczka do Boszkowa na zajęcia kulinarne
Zajęcia kulinarne dla dzieci są świetną formą zabawy oraz doskonałym czasem na poznawanie świata, oraz uczenia się pracy w zespole. Warto od najmłodszych lat uczyć dzieci zdrowego odżywiania i czerpania przyjemności z estetycznie podanych, a przede wszystkim własnoręcznie wykonanych posiłków. Dzięki tym zajęciom mogą poznawać różne tajemnice kuchni, przygotowywać samodzielnie smakowite potrawy, dotykać, wąchać i smakować, bawić się kolorem i kształtem, rozbudzać swoją wyobraźnię i fantazję. Uczyć się kulturalnego zachowania przy stole. Pan Maciej zaprosił wszystkich do lodowej krainy i odkrywania tajników powstawania lodów włoskich z maszyny i bitej śmietany. Następnie wszyscy mieli możliwość nałożenia różnych produktów do dekoracji lodów i degustacji. Usłyszeliśmy muzykę więc wszyscy ruszyliśmy na parkiet. Kolejnym tematem zajęć, były produkty oraz sposoby wykonania pizzy. Podczas, gdy pizza piekła się w piecu przedszkolaki wraz z rodzicami bawiły się wspólnie przy znanych i lubianych zabawach muzyczno – ruchowych prowadzonych przez DJ. Mamy nadzieję, że przygotowywanie posiłków było dla nich wspaniałą i „pyszną” zabawą. Dzięki tym zajęciom wszyscy mogliśmy się zintegrować, dobrze pobawić i nauczyć się aktywnie współdziałać w grupie. Udział w warsztatach pozwoli dzieciom rozwinąć zainteresowania kulinarne. Każdy uczestnik rozwinął swoją kreatywność samodzielność i sprawność manualną. Zdobyte umiejętności dzieci będą mogły wykorzystać w życiu codziennym.
Violetta Duszyńska